Varia

Kookworkshop met Johan Engelen

Gisteren en vandaag geen posts met zelfgemaakte gerechtjes, het waren 2 drukke dagen. Gisterenavond kregen we op het werk als teambuildingactiviteit een kookworkshop met Johan Engelen voorgeschoteld. Johan Engelen, zegt die naam je iets? Wel, ik moet eerlijk bekennen dat ik het hoorde donderen in Keulen toen ik die naam voor het eerst hoorde. Johan won in 2010 de Beste Hobbykok van Vlaanderen met in de kritische jury Peter Goossens en Sergio Herman. Hij weet dus best zijn weg tussen de keukenpotten.

Het verloop van de avond was voor mijn collega’s en mij een verrassing, we wisten niet op voorhand wat we exact gingen doen maar we moest een snijplank, een groot mes, een klein mes, een schort en een handdoek meenemen. Zo gevraagd, zo gedaan. We zijn nu eenmaal goede luisteraars 😉 Eens ter plaatse werden we verdeeld in 8 groepjes, ieder groepje maakte een hapje klaar voor de hele groep. Op die manier konden we met verschillende kleine gerechtjes onze magen vullen. En met de feestdagen in het vizier (nog wel 2 maanden, maar toch, sommigen beginnen vroeg met plannen ;-)) was dit best handig om ideetjes op te doen.

Op het menu stond:

 • kippenblokje met kerstomaat en yoghurt-looksausje
  011871815eca165b37b86e52e0b0918541dbfee245
 • lenterolletje met oosters dipsausje
  018bffcc8f2d9e00dabca8f8bf2e01c4a3c8cfb4ea
 • kippengehaktballetje met guacamole
  019a53f1c520c89a5772c511875632e1154e3acde2
 • gemarineerde champignons met gerookte makreel
  01399781d8236161d6330164c71c9e20c4ff61a119
 • garnalensoepje met curry, kokos, appel en banaan
  0186d1c39b4bac6024efdc80722bbc27492797a93c
 • tartaar van rode biet en gerookte forel
  01e6a3bf4f0f5dce8cdf480f83f07762ebcbc50cf0
 • zalmhapje met kroepoek en wasabimayonaise
  01f895eabe6a12a8034eddeb1fcb84060427224c9a
 • gebrande geitenkaas-mousse met honing en appel (hier heb ik geen foto van maar je kan de mousse wel zien op de foto helemaal onderaan)

De foto’s zijn allesbehalve van schitterende kwaliteit, ik had enkel mijn iPhone bij om het beeld vast te leggen. De gerechtjes zelf waren niet al te moeilijk om te maken, iedereen kon vlot zijn gerechtje klaar krijgen en daar was niet veel hulp van Johan voor nodig. Het ene hapje was uiteraard ook lekkerder dan het andere. Ik vind het zelf moeilijk om er mijn favoriet uit te kiezen maar ik denk wel dat ik het zalmhapje, de tartaar van rode biet en het soepje eens thuis ga klaarmaken. De tartaar van rode biet was zeer fris en aangenaam om te eten en het soepje was zeer verrassend met de banaan als extra ingrediënt, dat zorgde voor binding maar ook voor een extra toets in de smaak. Ook de geitenkaasmousse vond ik heerlijk, die zou ik persoonlijk niet branden en in een glaasje serveren maar dat zijn maar details.

Uiteindelijk vond ik alle hapjes wel lekker hoor. Enkel de gemarineerde champignons met gerookte makreel vond ik iets minder, niet zozeer omwille van de smaak want die zat wel goed, maar eerder omwille van de vis. Er zaten nog zeer veel graten in de makreel waardoor het hapje moeilijk te eten was en ik vind dat een hapje juist makkelijk en snel moet binnen kunnen zonder te veel gepruts. Het kan natuurlijk zijn dat ik hierin wat pech had en dat mijn collega’s een beter stukje vis hadden, de gelukzakken!

Het lenterolletje met oosters dipsausje was misschien het meest exotische hapje van allemaal. Het was ook best lekker en vooral fris en niet te zwaar maar het is toch wel heel wat werk voor een hapje. En zoals je ondertussen al weet ben ik grote voorstander van snel en makkelijk!

Mijn groepje nam het kippengehaktballetje met guacamole voor haar rekening. Eigenlijk een vrij makkelijk hapje, maar onze avocado’s waren niet rijp genoeg waardoor we geen smeuïge massa kregen voor onze guacamole en het kippengehakt was wel erg vettig waardoor de balletjes moeilijk te rollen waren. Het leek alsof we een fles olijfolie over onze handen hadden gegoten. Ons hapje zag er dan wel niet zo verfijnd uit, het zat wel goed van smaak.

Als we alles op een rijtje zetten kunnen we wel spreken van een gezellige avond. Voor sfeer en gezelligheid geef ik uiteraard een 10, want ik heb dan ook de fijnste collega’s! Voor het eten geef ik echter maar een 6,5 of misschien toch een 7. En die 7 is niet voor de uitvoering van de gerechtjes want daarvoor zou ik een 9 geven, maar eerder voor de recepturen zelf. Ikzelf had van een kookworkshop iets meer uitdaging verwacht. Misschien lagen mijn verwachtingen iets hoger omdat ikzelf graag kook en veel achter het fornuis sta. Persoonlijk zou ik Johan niet uitnodigen voor een kookworkshop, meer dan ‘hoe snijd je een ajuin’ en ‘hoe houd je je mes vast’, hebben we niet geleerd. En bij het koken zelf was er niet veel hulp nodig. Het kan natuurlijk zijn dat hij nog andere indelingen heeft voor zijn workshops en dat die dan wel weer de moeite waard zijn.

Voor wie meer wil weten over Johan Engelen kan op zijn website (http://www.johanengelen.be/) terecht. Je vindt er onder andere wat meer informatie over Johan zelf, enkele recepten en over zijn aanbod gaande van workshops tot homecooking en horeca consulting.

01daf2f59512fd3c1c0695504aab2fca9b2113883b

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s