Varia

Dagen Zonder Vlees

Op 10 februari startte ik enthousiast aan de Dagen Zonder Vlees uitdaging. Het doel is om gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten en zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen.Via de website van DZV kan je per dag bijhouden of je vlees en/of vis gegeten hebt, of je enkel seizoensgroenten gegeten hebt, of je eten weggegooid hebt en of je al dan niet voedsel in een wegwerpverpakking gekocht heb. 4 uitdagingen om aan te gaan!

Ik focuste me vooral op het minder eten van vlees en vis. Van de eerste 30 dagen at ik slechts 5 dagen geen vlees of vis, de andere dagen waren allemaal vegetarisch getint. Nadien begon ik het een beetje moeilijker te hebben, at ik terug wat meer vlees en vis en vulde ik ook niet meer consequent mijn kalender in. Helaas, nu ik alles wil aanvullen aan de hand van mijn Weight Watchers app, want daar noteer ik wel alles wat ik naar binnen werk, is de kalender al gedeactiveerd omdat de actie verlopen is. Crap!

Ik kan dus de besparing van mijn ecologische voetafdruk van de hele periode niet precies meer berekenen. Maar op de eerste 30 dagen kon ik wel al het volgende noteren:

Naamloos

Wat mij persoonlijk opviel, is dat ik best eens wat minder vlees en vis zou kunnen eten. De eerste dagen vloog ik er fanatiek in en leefde ik bijna als een volleerd vegetariër, maar nadien kreeg ik daar dan weer de weerslag van en had ik meer en meer drang naar een goed lapje vlees. Maar als je ziet wat je ecologisch gezien kan besparen door simpelweg wat minder vlees en vis te eten en wat bewuster om te gaan met voedsel, is het echt te overwegen om 1 dag, misschien 2 dagen, per week vegetarisch te eten.

In tegenstelling tot anderen heb ik ook geen nood gehad om voor vleesvervangers zoals quorn, tofoe, ed. te kiezen, al moet ik zeggen dat het quorngehakt dat ik gebruikt heb in een ovenschotel wel erg lekker was! Een ovenschotel met aardappelen en wat groenten kan echter mijn maag perfect vullen. Je moet natuurlijk ook wel zien dat je de nodige vitaminen binnen hebt want het project mag er niet voor zorgen dat je een ongezond voedingspatroon creëert.

Conclusie: ik ga proberen toch minstens een vegetarische dag per week te hebben en om meer voor seizoensgroenten te kiezen. Vooral dat laatste is toch een uitdaging aangezien ik daar nog nooit rekening mee gehouden heb, ik koop en maak klaar wat er in mij opkomt of waar ik zin in heb. Maar het is goed voor de ecologie en ook voor de portemonnee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s