Hoofdgerechten

Kip-couscousballetjes in tomatensaus met een wortel-bietsalade

Baaldag, iedereen heeft er wel eens een maar deze kon toch tellen… Het begon nochtans mooi hoor, vanmorgen een wandeling van 8 km gedaan (yes, ik kreeg er zelfs een kleine adrenalinestoot van!), dan heb ik nog mijn geverfde kistjes en mijn planten gedecoreerd (later meer) en ik begon aan een heerlijke zondagse maaltijd. Maar dan, toen ik de sesamolie in mijn berging van het rek nam, stootte ik mijn arm en ja hoor, de hele fles (een nagenoeg volle fles!) de grond op. Heel mijn berging onder de olie, zelfs een deel van mijn keuken. Het glas vloog alle kanten op, een paar stukjes in mijn been, een paar stukjes in mijn tenen, stukjes in de keuken, stukjes op mijn gloednieuwe wasmachine, … Het slagveld was niet te overzien!

Ik ben wel eens vaker onhandig maar meestal met onschuldige dingen, maar nu moest ik per se olie op de grond kletsen, geen water hoor, nee, olie! Ook mijn schoenen waren besmeurd dus die moest ik uittrekken om dan al schaatsend de glasscherven op te rapen. Toen ik dacht dat ik eindelijk aan het dweilwerk kon beginnen, stapte ik toch nog in een stuk glas waardoor er naast de olie ook nog eens een bloedspoor door de keuken en de berging liep. Joy, oh joy! Het dweilwerk was een hel, olie krijg je dus niet in een twee drie weg en op de koop toe zaten er balletjes in de oven die er uit moesten en was mijn propere was klaar, alles tegelijkertijd!

Bon, het is gelukt, het ligt er weer spik en span bij, mijn was hangt omhoog en het eten staat op tafel. Maar als je dus in mijn recept olijfolie ziet staan, dat had eigenlijk sesamolie moeten zijn!

Anyway, de inspiratie voor dit gerecht haalde ik via Delhaize maar ik besloot er mijn eigen draai aan te geven en ook tomatensaus bij de serveren en de wortel-bietsalade nog wat extra te pimpen met tuinkers.

Dit gerecht telt 13 SmartPoints bij Weight Watchers.

DSC_0028 - kopie

Ingrediënten voor 2 porties:

 • 200 gr kippengehakt
 • 100 gr couscous
 • 1 kleine sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • komijnpoeder
 • zwarte peper
 • zout
 • texmex kruiden
 • 3 wortelen
 • 200 gr voorgekookte rode biet
 • 2 kl olijfolie
 • 2 kl citroensap
 • een kleine hand tuinkers
 • 2 porties tomatensaus

Bereiding:

 • verwarm de oven voor op 180°C
 • kook de couscous gaar volgens de instructies op de verpakking en laat uitlekken indien nodig
 • snipper de sjalot fijn
 • verhit 1 kl olijfolie in een pan en stoof er de sjalot in glazig, knijp er het teentje look over uit en stoof kort mee
 • meng het kippengehakt met de couscous, de sjalot en de look, kruid met peper, zout, texmex kruiden en komijn
 • rol balletjes van het kip-couscousmengsel en leg ze op een velletje bakpapier op een ovenplaat
 • zet de balletjes 30 minuten in de oven
 • schil de wortelen, snijd ze overlangs doormidden en vervolgens in plakjes
 • snijd de bieten in een brunoise
 • meng de wortelen met de bieten in een kom en doe er 1 kl olijfolie en 2 kl citroensap bij
 • kruid met peper, zout en komijn
 • meng er de tuinkers onder en hussel alles goed door elkaar
 • verwarm de tomatensaus
 • dien de balletjes op met de tomatensaus en de wortel-bietensalade

2 gedachten over “Kip-couscousballetjes in tomatensaus met een wortel-bietsalade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s