Hoofdgerechten·Ovenschotels

Gehaktschotel met butternut

Het is nu een weekje geleden dat ik iets gepost heb, en dat is op zich niet zo uitzonderlijk. Het gebeurt wel eens meer dat er een week(je) stilte is op mijn blog, maar deze keer was het niet omwille van een drukke agenda (die er gewoon altijd is), maar omdat mijn lichaam en geest me even een halt heeft toegeroepen. Mijn vork blijkt niet groot genoeg te zijn voor het hooi dat ik er op gooi en dat heb ik nu meer dan ooit gevoeld. Niet alles loopt op wieltjes en ik moet voor mezelf de lat wat minder hoog leren leggen en leren aanvaarden dat het met wat minder ook kan en dat niet alles perfect hoeft te zijn. Want ik ben nogal perfectionistisch van aard en ik wil alles steeds tot in de puntjes afwerken, maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Ook nee zeggen is niet een van mijn sterkste kanten, waardoor ik mezelf vaak meer werk toe-eigen dan ik eigenlijk aankan. En als ik dan toch eens nee durf zeggen, dan wordt dat niet altijd in dank afgenomen.

Dus de voorbije week staat niet in mijn boekje van geweldigste weken uit mijn leven, maar we spartelen er ons ook weer door. Maar deze keer zal het tijd en vooral rust vragen, en ik zal mezelf moeten dwingen om die rust ook daadwerkelijk te nemen. Ik geraak er wel uit šŸ˜‰

Maar dat wil niet zeggen dat ik ondertussen niet gekookt heb, want uitgeput of niet, eten moet je toch! En koken is een van de positieve dingen in mijn leven, en die moet ik nu meer dan ooit naar boven halen. De recepten van de afgelopen week zullen dus de eerstkomende dagen op mijn blog verschijnen en we beginnen met een gehaktgratin met pompoen dat ik vorige week woensdag klaar gemaakt had. Easy peasy en een ideaal gerecht om twee dagen van te smullen!

Dit gerecht telt 9 SmartPoints per portie bij Weight Watchers.

gehaktschotel-met-butternut-2

Ingrediƫnten voor 3 porties:

 • 250 gr butternut (geschild en in blokjes gesneden)
 • 1 sjalot
 • 400 gr aardappelen
 • 400 gr tomatenblokjes uit blik
 • tijm
 • oregano
 • paprikapoeder
 • zwarte peper
 • zout
 • 2 kl vloeibare bakboter light
 • 300 gr americain natuur
 • 70 gr tomatenpuree
 • 1/2 blokje vetarme runderbouillon
 • komijnpoeder
 • 1 ei
 • nootmukaat
 • een scheutje magere melk
 • 1 kl paneermeel

Bereiding:

 • verwarm de oven voor op 200Ā°C
 • snipper de sjalot fijn
 • verhit 1 kl boter in een pan en bak er de americain natuur in samen met de sjalot
 • kruid met peper en zout en prak met een vork, er mogen heus wat grotere brokken in zitten
 • voeg de butternutblokjes toe samen met de tomatenblokjes en de tomatenpuree
 • kruid met tijm, oregano, paprikapoeder en komijn
 • verkruimel het bouillonblokje over de pan en roer goed door elkaar
 • laat de saus sudderen op een middelmatig vuur
 • schil en was ondertussen de aardappelen, snijd in blokjes en kook gaar
 • pureer de aardappelen met het ei en een scheutje melk
 • kruid met peper, zout en nootmuskaat
 • neem een ovenschaal en doe er de tomatensaus in
 • verdeel de puree erover en werk af met het paneermeel en 1 kl boter
 • zet de schotel gedurende 35 Ć  40 minuten in de oven

gehaktschotel-met-butternut-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s