Varia

Stop labeling people just because they’re not like you

Beste meneer Onbekend,

Vandaag kwam ik u tegen aan Gent Zuid, ik kruiste u bij het oversteken op het grote zebrapad tussen het shoppingcenter en het Administratief Centrum. Ik kwam net uit de parking en vertrok met de krop in de keel naar mijn eerste sessie Outplacement. Ik was zenuwachtig en voelde me onzeker, want 3 maanden geleden kreeg ik onverwachts mijn ontslag en ik kom net uit een heel moeilijke periode. Maar toch, vol goede moed vertrok ik opnieuw naar de stad waar ik 2 jaar met hart en ziel gewerkt heb en kwam ik stap na stap herinneringen tegen.

En toen hoorde ik het, op het moment dat we elkaar kruisten zei u luid en duidelijk “OBESITAS”, en dat terwijl u afkeurend naar mij keek. Ik stond even aan de grond genageld, twijfelend of ik dat nu goed gehoord had. Maar de verontwaardigde en medelevende blik van een voorbijgaande jongedame bevestigde dat ik het wel degelijk goed verstaan had. Ik stond perplex en waar ik anders rap van tong ben, kon ik geen woord meer uitbrengen.

Ik zette mijn weg verder en ik wist niet goed hoe ik me moest voelen. Enerzijds voelde ik me gekwetst en wou ik het liefst terug thuis in mijn veilige cocon kruipen, maar het overgrote deel van mij voelde zich enorm verbaasd, verontwaardigd en vooral boos!

Wie bent u om mij te beoordelen en te veroordelen? Denkt u echt dat ik zelf niet weet dat ik wel meer dan een maatje te veel heb? Denkt u dat ik dat niet zie in de spiegel?

Wie bent u om mij te beoordelen en te veroordelen? U kent niets van de strijd die ik al 13 jaar voer met de weegschaal nadat ik noodgedwongen moest stoppen met sporten.

Wie bent u om mij te beoordelen en te veroordelen? Denkt u dat mijn intellectuele capaciteiten minder zijn omdat ik een maatje meer heb? Denkt u dat het mij dommer of minderwaardiger maakt dan u?

Wie bent u om mij te beoordelen en te veroordelen? Vond u het leuk om mij publiekelijk te kleineren? Ik voel me nu eenmaal heel onzeker en ben allesbehalve tevreden met mijn looks, vond u het fijn om dat te benadrukken? Maar voor hetzelfde geld ben ik wel tevreden met mijn uiterlijk en ben ik tevreden met een maatje meer, wie bent u dan om daar afbreuk aan te doen? Wie bent u om daar kritiek op te geven?

Wie bent u om mij te beoordelen en te veroordelen? Bent u tevreden met uzelf? Kan u nu in de spiegel kijken en blij zijn dat u deze opmerking gemaakt heeft? Wat als u of een van uw geliefden zo’n opmerking zou krijgen? Zou u gekwetst zijn?

Wie bent u om mij te beoordelen en te veroordelen? U kent mij niet, u kent mijn verhaal niet en met alle respect, het is niet alsof u bepaald hét type bent om deel te nemen aan een misterverkiezing. En dat hoeft ook helemaal niet! Iedereen is uniek en lichamen zijn er in alle vormen en formaten, daar is niets mis mee.

Kunnen we nu eens gewoon niet elkaar respecteren om wie we zijn? Het belangrijkste is dat we gelukkig zijn met onszelf, dat we trots kunnen zijn op de persoon die we zijn. Ook vanbuiten, maar vooral vanbinnen.

Een paar maanden geleden zou dit me helemaal van de kaart gebracht hebben en zou ik een hele week de deur niet meer uitgegaan zijn. Maar vandaag stapte ik de Outplacement binnen met de gedachte dat ik me niet meer zou laten kennen, en dat het van hier alleen nog maar vooruit gaat. Ik heb geen label nodig om te weten wie ik ben en wat ik kan. En als het mij ooit lukt om toch dat maatje meer kwijt te spelen, dan zal het voor mezelf zijn en niet voor u of voor eender wie.

Dus heb ik op weg naar huis met een grote smile luidkeels mee gezongen en mee geschreeuwd met Millionaire en nu ga ik mijn fat ass booty eens goed shaken op Beyoncé, eat that!

Groeten,

Dorien

Stop labeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s